De dashboard camera, hierna dashcam genoemd, is sterk in opkomst. Reden te meer om je meer informatie te geven over de voordelen, nadelen en wetgeving van deze camera’s. Lees alles over dashcams in dit artikel.

Hoe werkt een dashcam?

Een dashcam is een camera aan de binnenkant van de voorruit die automatisch opnames maakt tijdens het autorijden. Deze begint dus direct met opnemen zodra je gaat rijden. De beelden en het geluid dat de camera opneemt worden opgeslagen op een geheugenkaart. De meeste dashcams zijn voorzien van GPS. Hiermee wordt de locatie, de snelheid en de rijrichting vastgelegd. Dankzij de GPS word je gewaarschuwd voor snelheidscamera’s en dat is natuurlijk erg prettig, want hierdoor weet je zeker dat je nooit te hard zult rijden.

Wat zijn de voordelen?

Het grootste voordeel van een dashcam is dat het bewijsmateriaal kan leveren bij een ongeval. De opnames maken het voor de politie en aanbieders van autoverzekeringen gemakkelijker om de schuldvraag te beantwoorden. Het kan ook helpen om iemand op te sporen, die er vandoor gaat na een aanrijding.

Wat zijn de nadelen?

Het zou kunnen dat de politie in de toekomst bevoegd is om beelden van een dashcam op te eisen. Dit kan ongunstig uitpakken voor de eigenaar van de camera als deze schuld heeft aan het ongeval. Een ander nadeel is dat deze alleen aan de voorkant van de auto filmt. Hierdoor kunnen de opnames een vertekend beeld van de situatie geven. Het aanleveren van beelden is ook zeker niet altijd nodig. Adams: "Als het om een ‘simpele’ schade gaat waarbij beide partijen er qua aansprakelijkheid samen uitkomen, worden beelden meestal niet ingestuurd.".

Wetgeving rond dashcams

Het gebruik van deze camera’s is toegestaan in Nederland, maar niet verplicht voor een verzekeraar als Allianz Direct. Adams: "Dashcams worden steeds goedkoper dus de verwachting is ook dat we het steeds vaker terug zullen zien. We stellen het echter niet verplicht, het is helemaal aan de verzekerde of deze de beelden willen inzetten.". Er zijn wel een aantal regels voor het gebruik van de camera's. Ze mogen alleen niet het zicht van de bestuurder belemmeren of op een andere manier afleiden. Filmen op de openbare weg is toegestaan, dus ook met een dashcam. Het verspreiden van de beelden is wel aan regels gebonden. In verband met de privacywetgeving mag een persoon die een overtreding begaat niet herkenbaar in beeld worden gebracht. Ook een herkenbaar nummerbord kan problemen geven. Dit wordt gezien als een persoonsgegeven van de bestuurder.