SD-kaarten zijn er in verschillende soorten en maten, elk met hun eigen opslagcapaciteit. Hoe groot die moet zijn, hangt af van het soort foto's en video's die je maakt. Vraag in welke soort foto's en video's je gespecialiseerd bent. Kies daarom het juiste SD kaartje de juiste kaart met de juiste opslagruimte. Een sd-kaart is dus niets meer of minder dan een geheugenkaart. Zoek je  de juiste kaart voor je foto en- of je filmcamera? Geen probleem, er is altijd  Zo vind je vrijwel altijd een aangepaste kaart om foto's en video's te bewaren.

De geschikte geheugencapaciteit voor opslag foto's

Foto's zijn er in vele afmetingen. De grootte van foto's wordt uitgedrukt in megabytes (MB) en is afhankelijk van het aantal megapixels, de compressieverhouding en de details van het onderwerp. Daarom kan het maximale aantal foto's die je op je geheugenkaart kunt bewaren variëren. Kijk hoeveel MB je foto's in beslag nemen. Zo kun je makkelijk bepalen  en dan kunt hoeveel foto's er op een kaart kunnen. Eén gigabyte (GB) komt overeen met 1024 MB. Een foto gemaakt met een camera met een 12 megapixels beeldsensor neemt zo 3,6 MB opslagcapaciteit in beslag. In dit geval kun je 284 foto's op je sd-kaartje opslaan.

Video-opslagcapaciteit sd-kaartje

Films en video's nemen een grotere plaats in op je sd-geheugenkaartje. Dit betekent dat je ook een kaart nodig hebt met een grotere opslagcapaciteit. Als je bijvoorbeeld een uur op een sd-kaartje wilt opnemen, heb je ongeveer 4 GB opslagruimte nodig. Een uur high-definition video neemt 12 GB ruimte in beslag. Bij het maken van opnamen wordt een grote hoeveelheid gegevens op de sd-kaart opgeslagen, waardoor er meer kaartruimte nodig is. Als je Ultra- HD gebruikt om een ​​uur op te nemen, kan dit gemiddeld 45 GB nodig hebben.

Lees- en schrijfsnelheid

Die geeft de snelheid weer van je bestanden die moeten verwerkt worden. Controleer de snelheid die je apparaat aankan. Die lees je in de meegeleverde handleiding. Gebruik je je apparaat regelmatig of slechts sporadisch? Dan is zowel je lees- als je schrijfsnelheid minder belangrijk.

Leessnelheid

Wil je een groot aantal bestanden naar je computer overbrengen? Dan is die leessnelheid wél belangrijk.

Schrijfsnelheid

Deze is belangrijk bij het snel na elkaar maken van foto's. Dat is zeker zo bij sportactiviteiten. Ook als je foto's opslaat in een RAW-bestand, komt deze extra schrijfsnelheid goed van pas.

Snelheidsklasse

De lees- en schrijfsnelheid weerspiegelt de snelheid van de bestandsverwerking. Raadpleeg je handleiding voor de snelheid die je apparaat aankan. Bedenk dan waarvoor je het wilt gebruiken. Maak je slechts af en toe foto's? In dit geval is je schrijfsnelheid van minder belang. Bij het opnemen van een video is de snelheidsindex is het dat wél.